Het Imposter Syndroom, weleens van gehoord?

Het is geen officieel syndroom of psychische aandoening, maar een verzameling van persoonlijkheidstrekken. Het is de angst om door de mand te vallen. Mensen die hier last van hebben twijfelen hardnekkig aan hun eigen kwaliteiten, onderschatten hun eigen prestaties. Het maakt niet uit hoe goed ze het doen, hun succes heeft niks te maken met eigen capaciteiten, maar is vooral een kwestie van geluk, toeval en externe omstandigheden. Onzekerheid vormt de basis van dit fenomeen.

Hoe gaan mensen om met deze onzekerheid en angst? Net als in de natuur zijn er twee manieren om met angst om te gaan: vecht- of vluchtgedrag. Bij vechtgedrag gaan mensen overmatig hard werken, bereiden zich uitzinnig voor, worden extreem perfectionistisch. Leggen de lat onrealistisch hoog. Het mag duidelijk zijn dat dit een hoop stress oplevert wat kan leiden tot fysieke klachten. In uiterste gevallen zelf tot een burn-out.
Er zijn ook mensen die anders omgaan met de zelftwijfel. Zij vertonen vluchtgedrag. Leggen de lat juist te laag voor zichzelf. Verzinnen goede en geloofwaardige argumenten om onder uitdagingen uit te komen.

Beide aanpakken geven tijdelijk een opgelucht gevoel, maar daarna overheerst weer het gevoel dat ze een bedrieger zijn en elk moment ontmaskerd kunnen worden. En komt dat verlammende gevoel, of die bal in de buik op het moment dat er iets van ze verwacht wordt

Het zal je verbazen bij hoeveel mensen dit voorkomt. Mocht je jezelf in bovenstaand verhaal herkennen, troost je, je bent niet de enige.
Ook ík heb jarenlang geworsteld met het Imposter Syndroom. Op een gegeven moment liep ik vast want ik wilde coach worden. Om dat te kunnen bereiken moest ik wel wat gaan doen met mijn Imposter. Ik wilde weer leren luisteren naar mezelf en naar mijn hart i.p.v. naar de bedrieger in mij. Door coaching en steeds maar weer uit mijn comfort zone stappen is het mij gelukt! Uiteindelijk bleek het juist bevrijdend om de uitdaging aan te gaan in plaats van hem te vermijden. Ja dat is eng en ja dat kost energie, maar het levert zóveel op. Je krijgt je leven weer terug!

Wil je een vrijblijvend intakegesprek plannen?