Ze vertelt me dat ze zich niet zelfverzekerd genoeg voelt om op haar werk op de voorgrond te treden. Haar baas heeft tegen haar gezegd dat ze zich tijdens vergaderingen meer moet laten zien en vaker mag uitspreken. Haar kennis delen met anderen. Want ze heeft best wat te melden. Presentaties vindt ze vreselijk. Het blijkt dat ze erg perfectionistisch is en haar werk nooit goed genoeg vindt.
In de thuissituatie moet ze veel ballen in de lucht houden. Ze heeft 2 jonge kinderen, legt de erg lat hoog voor zichzelf, wil een goede moeder, partner, werknemer, vriendin, en dochter zijn. Ze heeft vaak bevestiging nodig van haar partner. Die krijgt ze, maar ze gelooft hem niet. “Hij zal wel een achterliggende reden hebben om dit te zeggen”.
Inge heeft last heeft van het Imposter Syndroom, dit uit zich in haar geval, in onzekerheid, doorslaan in perfectionisme, de lat erg hoog leggen en het hunkeren naar bevestiging. Het belemmert haar enorm en ze wil ervan af, want het bezorgt haar behoorlijk wat stress. Hoe hebben we het aangepakt:
Bewustwording was het eerste waar ze mee aan de slag ging.
Daarna onderzoeken wat haar angst is. In Inge’s geval is dat afwijzing.
Ik heb aan haar gevraagd of ze een lijst wilde maken van haar successen, wat ze allemaal tot nu toe heeft bereikt én van haar kwaliteiten.
Aan het eind van de elke dag 2 dingen opschrijven die goed zijn gegaan.
5 mensen in haar privéleven en op haar werk vragen of ze willen opschrijven welke kwaliteiten zij volgens hen heeft.
Zo kreeg zij het inzicht dat ze irreële gedachten had over hoe anderen over haar denken. Ze zag ze in dat ze een goede werknemer, moeder, partner, vriendin en dochter is. Haar zelfvertrouwen nam toe.
Ze kreeg de opdracht om elke dag 30 min iets voor zichzelf te doen. Écht voor zichzelf, al is het lui op de bank liggen met Netflix. Eén keer per week de zorg van de kinderen overlaten aan haar partner en iets leuks gaan doen zonder zich schuldig te voelen. Ze heeft geleerd het stemmetje van de bedrieger te herkennen. Deze buigt ze nu om naar iets positiefs, zodat haar onzekerheid niet de overhand krijgt. Dit heeft als resultaat dat ze van haar partner minder bevestiging nodig heeft en ze zijn bevestiging niet meer in twijfel trekt.
Daarna hebben we haar perfectionisme in kaart gebracht. Ze heeft het inzicht gekregen dat dit een hele mooie kwaliteit is, maar erin doorslaat omdat ze bang is om als lui of onverschillig te worden gezien. Ze heeft geleerd dat gewoon goed ook goed genoeg kan zijn. Dat haar doel niet altijd het hoogst haalbare hoeft te zijn. Ze weet nu dat een perfecte moeder, partner en dochter niet bestaat. Op haar werk stelt ze zichzelf een tijdslimiet waarbinnen ze haar opdracht af moet hebben, daarna besteedt ze er geen tijd meer aan. Af is af. Het geleverde werk wordt altijd goed ontvangen. Ook dít sterkt haar zelfvertrouwen, daardoor heeft ze wederom minder bevestiging nodig. Het hele coach traject is ze meerdere malen uit haar comfort zone gestapt, met als ultiem resultaat dat ze het op zelfs aandurfde om presentaties te geven én zich daar zelfs goed bij voelde. Ze durft weer te stralen!