De innerlijke criticus

Dat is je kritische interne stem. Hij is verantwoordelijk voor negatieve gedachten als: ik kan het niet, ik ben niet goed genoeg, ik kan de verwachtingen toch niet waarmaken. Bij onzekere mensen is deze innerlijke criticus vaker aanwezig en sterker ontwikkeld. Wat doet de innerlijke criticus? Hij tast jouw zelfvertrouwen aan, maar hoe raar het ook klinkt, hij probeert je ook te beschermen bij het nemen van risico’s, bij veranderingen in je leven of spannende momenten, hij wil je beschermen tegen iets negatiefs zoals afgang of falen.
Hij houdt je klein, ondermijnt je zelfvertrouwen zodat je zo min mogelijk risico neemt. Uitdagingen en dromen ga je uit de weg. Deze stem weerhoudt jou ervan om datgene te doen waarvan je echt gelukkig wordt.
De oorsprong van deze stem is te vinden in je jeugd. Denk aan wat je ouders je hebben meegegeven, leeftijdsgenoten, leraren van vroeger. Maar ook in het nu wordt deze stem nog gevoed door je partner, social media, de sociale vergelijking met bv. vrienden of collega’s.

Bij Het Imposter Syndroom draait deze innerlijke criticus overuren. Dus tijd om de stem te gebruiken als kwaliteit. Hoe doe je dat?
• Allereerst bewustwording: wanneer steekt de stem de kop op. Is het een reële gedachte?
Waar probeert hij je tegen te beschermen? Is dat werkelijk zo erg?
Wat laat hij je doen? Kan je hem inzetten als kwaliteit door bijvoorbeeld datgene wat je doet, van betere kwaliteit te laten zijn door zijn kritische blik?
• Sta regelmatig stil bij wat er goed gaat, wat je tot nu toe hebt bereikt en waar je trots op bent.
• Onthoud dat het maar een gedachte is, je BENT het niet. Het zijn geen FEITEN. Geef hem niet te veel macht, want dan laat je je door hem belemmeren.

Zo wilde ik weer twee workshops geven, maar mijn innerlijke criticus hield me tegen en wilde mij beschermen tegen de afgang van geen of weinig aanmeldingen. Wat ben ik blij dat ik niet naar die gedachte heb geluisterd en gewoon twee workshops heb gepland. Binnen een uur had ik al vijf aanmeldingen. Dus het loont om hem niet te veel macht te geven. Tegelijkertijd heb ik hem ingezet om een kwalitatief goede workshop te geven.

Je zal zien dat jouw zelfvertrouwen groeit als je beslissingen neemt op basis van wat JIJ wil en niet wat jouw innerlijke criticus wil. Dat de angst om door de mand te vallen veel minder wordt of zelfs verdwijnt en je datgene gaat doen waar je écht gelukkig van wordt. Lukt het je niet in je eentje schakel mij dan in. It’s what I do!